Pricekajte trenutak.
BHTelecom riješava problem sa vanjskim linkom.Moguce poteškoce prilikom surfanja.
-TM87 - Breza-
English French German Greek Italian Polish Russian Spanish Turkish

http://tm87-breza.com.ba/images/banner.png

Postavi na FaceBook
Sretan rođendan jedini klube ! Štampa

Kada je daleke 1920. godine željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević svojim prijateljima i radnim kolegama predložio osnivanje prvog sarajevskog radničkog kluba, niko nije mogao ni sanjati da će se lijepa priča prepričavati i skoro stoljeće poslije.

Mladi željezničar, uzoran radnik i veliki sportski entuzijasta, svoju je ideju prvo prenio prijateljima Ludvigu Lepleu i Stjepanu Kataliniću.Dobivši podršku od cijenjenog inženjera građevinarstva Hinka Tegzeša, mladi radnici odlučnije kreću u organizaciju kluba, koji će se ponosno i veličanstveno održati sve do današnjih dana.

Počeci su bili teški, kao i mnogi trenuci poslije. Na prvim dresovima u kojima se novoformirani klub predstavio publici, bio je izvezen simbol lokomotive, koji se i do današnjih dana smatra glavnim obilježjem kluba. Teške materijalne okolnosti nisu sputavale mlade sportiste, klub je brzo registrovan te zvanično, postao član Sarajevskog fudbalskog podsaveza. Upravo se taj 19. septembar 1921. godine, smatra rođendanom našeg kluba. Klub je u tim teškim uslovima i zbog predznaka ''radnički'' imao podređen status u odnosu na druge sarajevske klubove. Nije to spriječilo Dimitrijevića i njegove drugove, kao ni cijelu željezničku organizaciju, da nastave.

Danas se dakle, navršava tačno 89 godina od osnivanja našeg ponosa! Sretan ti rođendan Željo!

FKŽ.COM